De werking van een elektrische aansteker in het kort!

Hoe werkt een plasma aansteker?

Hoe werkt een plasma aansteker? Regelmatig wordt de vraag gesteld hoe een plasma aansteker werkt. Deze vraag is goed te begrijpen, want deze soort aanstekers zijn relatief nieuw en we zien deze gadgets nog niet zo vaak bij mensen als de reguliere gasaansteker. In dit artikel gaan we je daarom precies uitleggen wat een plasma aansteker is en hoe het werkt.

Voor plasma aanstekers worden verschillende benamingen gebruikt: plasma USB aansteker, crosslighter, tesla aansteker, plazmatic lighter en elektrische aansteker zijn de meest voorkomende. De laatste benaming is wellicht het duidelijkst. Een plasma aansteker werkt namelijk in plaats van op gas op elektriciteit. Bij een elektrische aansteker zal je daarom geen vlammetje te zien krijgen maar een of twee plasma stralen. Deze plasma stralen zijn ontzettend heet en daarom is het mogelijk om objecten zoals kaarsen, sigaretten en bijvoorbeeld vuurwerk gemakkelijk aan te steken.

 

De werking van een elektrische aansteker in het kort

Een plasma aansteker gebruiken is : doe het klepje van de aansteker omhoog, druk op het knopje en vervolgens zullen de plasma stralen direct tevoorschijn komen.  Wanneer je de knop los laat verdwijnen de plasma stralen.

Opladen van een plasma aansteker

Een plasma aansteker kan je ongeveer 100 keer gebruiken voordat je hem weer moet opladen. Opladen is eenvoudig met de meegeleverde (micro) USB kabel. Deze kabel is meestal hetzelfde als de kabel van je telefoonoplader. Binnen 2-3 uur is je elektrische aansteker volledig opgeladen.

Ontstekingsbeveiliging

De meeste plasma aanstekers hebben een ontstekingsbeveiliging. Dit betekent dat het klepje van de aansteker eerst omhoog moet worden gedaan, voordat de plasma stralen tevoorschijn kunnen komen. Op de bovenstaande afbeelding is deze ontstekingsbeveiliging/klepje te zien. Let voor aankoop van een plasma aansteker op of de aansteker beschikt over ontstekingsbeveiliging.

Bij sommige plasma aanstekers betekent ontstekingsbeveiliging het automatisch uitschakelen van de plasma stralen na x aantal seconden.

De voordelen van een plasma aansteker op een rijtje

  1. Herlaadbaar: Een plasma aansteker beschikt over een oplaadbare accu. Met de meegeleverde micro USB kabel kan je de accu opladen.
  2. Beter voor het milieu: Bij een normale aansteker komen er stoffen zoals koolstofdioxide Omdat een plasma aansteker werkt op elektriciteit zullen er geen schadelijke stoffen vrijkomen tijdens de ontsteking
  3. Plasma aansteker is snel en gemakkelijk: Met één druk op de knop komen de plasma stralen direct tevoorschijn. Elektrische aanstekers beschikken over een statische positie van de “straal”. Dit betekent dat de straal altijd op dezelfde plek is (van ontstekingspunt naar ontstekingspunt). Hierdoor is het mogelijk om zelfs met harde wind iets aan te steken.

Verschillen tussen bepaalde soorten plasma aanstekers

Er zijn verschillende soorten plasma aanstekers. Zo zijn er aanstekers met een single arc (aansteker met één straal), double arc plasma aanstekers (twee stralen), lange plasma aanstekers, goedkope plasma aanstekers, usb plasma aanstekers, ronde aanstekers en elektrische aanstekers met verschillende kleuren.

Over het algemeen is de werking van elke plasma aansteker hetzelfde: onderaan de aansteker zit USB opening voor de oplaadkabel en bovenaan of aan de zijkant zit een knop om de plasma te ontsteken.

Alles wat je moet weten over plasma aanstekers
Wat maakt een plasma aansteker uniek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluiten Mijn Winkelwagen
Sluiten
Sluiten
Categorieën
× Direct contact!